آیا می دانستید که در زمان وجود نور خورشید نیز از فلاش دوربین می توان استفاده نمود ؟ به عنوان مثال سایه های ایجاد شده از تابش نور خورشید بر روی صورت سوژه را ، با استفاده از فلاش روی دوربین می توان بر طرف نمود . در این مطلب ؛ به روش بر طرف نمودن سایه های سخت ایجاد شده از نور خورشید با استفاده از فلاش روی دوربین می پردازیم .
استفاده از فلاش به جای جبران نوردهی
در هنگام عکاسی پرتره و زمانی که منبع نور ( خورشید ) در پشت سوژه قرار می گیرد ؛ این حالت باعث به وجود آمدن سایه های بسیار شدید و تاریک بر روی صورت سوژه خواهد شد . به عبارت دیگر در صحنه هایی از این دست ؛ نور شدید موجب روشنایی بیش از اندازه پس زمینه شده و پیش زمینه ( که سوژه نیز در آن قرار دارد ) به شدت تاریک می شود.
بسیاری از عکاسان تصور می کنند که برای غلبه بر این شرایط دشوار ؛ اولین راه استفاده از گزینه جبران نوردهی با دوربین می باشد. اگر چه در برخی از موقعیت ها این راه حل پاسخگو می باشد اما در هر صورت از آنجا که جبران نوردهی موجب تغییرات حالت نوردهی در تمام کادر صحنه می شود ؛ از این روی ؛ با افزایش نوردهی پیش زمینه ؛ پس زمینه آن نیز دچار نوردهی بیش از اندازه خواهد شد .
راه حل : افزودن نور در پیش زمینه
برای به دست آوردن یک تصویر بهتر در شرایطی که منبع نور در قسمت پشت سوژه قرار دارد ؛ لازم است تا میان نور پس زمینه و قسمت های موجود در پیش زمینه نوعی حالت تعادل به وجود آورده شود .
یکی از اولین راه های ایجاد نور در پیش زمینه غ بازتاب دادن مقداری از نور به سمت سوژه می باشد . اما به طور خاص در زمان های عکاسی در فضاهای بیرونی ؛ بازتاب دادن نور کمی دشوار خواهد بود و در این شرایط استفاده از فلاش روی دوربین ؛ یک گزینه مطمئن تر به نظر می رسد .
زمانی که هیچگونه فلاش خارجی یا فلاش اسپیدلایت در دست ندارید ؛ استفاده از فلاش روی دوربین ، یکی از گزینه های مطلوب برای نوردهی در پیش زمینه تصویر خواهد بود .
مثال : در تصویر بالا ، برای ایجاد تعادل میان نور پس زمینه و نور موجود در پیش زمینه از گزینه جبران نوردهی استفاده شده است . جبران نوردهی به میزان EV+1 موجب ایجاد روشنایی بیش از اندازه در پس زمینه و از دست رفتن جزئیات موجود در آن شده است . همچنین حتی در شرایط استفاده از حالت جبران نوردهی ؛ صورت سوژه هنوز هم در وضعیت تاریک قرار دارد .
در تصویر بالا از فلاش روی دوربین ؛ برای نوردهی به صورت سوژه استفاده شده است . در این شرایط مشاهده می نماییم که صورت سوژه در وضعیت روشن قرار گرفته و در عین حال کنتراست های موجود در پس زمینه نیز به مقدار مطلوبی حفظ شده اند .
نکته : نور فلاش روی دوربین یک نور سخت تر در مقایسه با فلاش های خارجی می باشد.
سخت تر بودن حالت نور فلاش روی دوربین بدین دلیل است که منبع ایجاد کننده این نور یک منبع بسیار کوچک و متمرکز می باشد. فلاش های خارجی ؛ به دلیل برخورداری از یک گزینه انتشار نور گسترده تر ؛ نوری نرم و غیر متراکم را به وجود می آورند.
روش استفاده از فلاش روی دوربین
1- دکمه فعال کننده فلاش روی دوربین را پیدا نموده و آنرا فشار دهید .
این دکمه با علامت مخصوص فلاش مشخص شده و به طور معمول در قسمت سمت چپ دوربین قرار دارد .
2 – از صحیح بودن تنظیمات نوردهی برای به دست آوردن نور موجود در پس زمینه اطیمنان حاصل نمایید .
برای استفاده از تنظیمات نوردهی با دوربین ؛ از هر یک از مود های AV . TV , M می توان استفاده نمود. این موارد مود هایی از دوربین می باشند که به شما اجازه می دهند تا تنظیمات نوردهی به دوربین را به صورت دلخواه تنظیم کنید.
3 – کادر بندی و ترکیب بندی را بررسی نموده و سپس دکمه شاتر را فشار دهید .
اولین عکس را به صورت آزمایشی ثبت کنید. در صورتی که چهره سوژه دارای نوردهی کمتر از اندازه باشد ؛ گزینه جبران نوردهی با فلاش را مورد بررسی قرار دهید .
نکته : زمانی که دوربین را در حالت عمودی قرار می دهید ؛ مطمئن شوید که دست شما مانع از تابش نور فلاش نخواهد بود .
در غالب موارد در حالت استفاده از دوربین به صورت عمودی ؛ دست انسان در موقعیتی قرار می گیرد که مانع از تابش نور فلاش روی دوربین می شود . اطمینان حاصل نمایید که دست شما مانع از تابش نور فلاش نبوده و نوردهی به سوژه به صورت کامل انجام می شود .
تعمیرات دوربین کانن